Uwe Rösler ser Frederik Emmery som 10’er i en 3-4-3. Han udtaler det på et tidspunkt, hvor teenageren Emmery kun har spillet få kampe for AGF, mest på kanten, altid som indskifter.
Rösler har givetvis set ting og sager til træning, som vi andre ikke har. Måske vil Uwe gerne skabe et godt aarhusiansk salgsobjekt. Den første rigtig gode aarhusianske 10’er, siden alle satte deres lid til Mads Jørgensen og glemte at forlænge hans kontrakt. Eller også har Uwe Rösler haft en drøm, et syn, en shamanistisk vision.
Emmery er god på bolden, som man siger. Han kan drible, og han virker ret frygtløs på trods af sin diminutive fremtoning. Religiøse typer hæfter sig ved, at han deler fødselsdag med Jesus. Jesus ville vel også have været spilfordeler? Betlehems egen trequartista.
Emmerys talent er måske medfødt, men det er også resultatet af hårdt arbejde. Ikke kun af Frederik Emmery selv, der har passet sin træning i HEI, før han tog til AGF. Man kan sige, at han er blevet avlet til 10’er-positionen, som man har avlet en golden retriever til både at hente døde fasaner og være god ved børn.
Emmery-slægten har i generationer arbejdet på at frembringe en rendyrket 10’er, siges det. Ifølge myten kan det kreative avlsprogram dateres tilbage til Harald Emmery, der tjente på en herregård i Tjele i 1880’erne. Da gården blev overtaget af en herre uden interesse i jagt, fik Harald lov til at benytte dele af grunden. En brakmark blev til boldbane. Generationer af Emmery-piger og -drenge arbejdede dedikeret på dybdegående afleveringer, overblik og listige vendinger. Brakmarken blev til en græsmark, og spillet blev forfinet op gennem 1900-tallet.

Nye Emmery-forældre kom til og arbejdede videre på programmet, flere børn giftede sig med børn af Skagensmalere og andre kunstnere for at forfine 10’er-genet. De fleste børn blev opdraget som 10’ere, kun de dårligste blev skolet som hårde 6’ere for at hærde de mere åbenlyst talentfulde 10’ere. Men den store Emmery-åbenbaring udeblev, og avlsprogrammet var ved at gå i stå.
Lige indtil årtusindskiftet, da blot en enkelt Emmery-avlsfamilie – bosat i Hjortshøj – var tilbage. Lovende 10’ere begyndte at markere sig i Superligaen. Aarhusianske Mads Jørgensen, polske Tomasz Mazurkiewicz, svenske Tobias Grahn. I en rus af kombineret inspiration og fortvivlelse blev Frederik Emmery undfanget. I årevis blev han holdt skjult for FC Midtjylland-talentspejdere ved at agere fløjspiller. Nu er katten ude af sækken, 10’eren er ude af busken og står midt i det hele. Hvor skal det ikke ende?
Frederik Emmery er født 25. december 2006 og kom til AGF som 12-årig. Han har vundet Martin Jørgensens talentpris. Prisen er tidligere uddelt til bl.a. T.K., der nyligt scorede sit første mål for Udinese. Forza.